Formulieren


Formulieren

U kunt de volgende verzekeringsformulieren / brieven online downloaden.


Lopende autoverzekering opzeggen: wij helpen je graag

Je verzekering opzeggen kan op verschillende momenten. Ook het opzeggen van jouw oude verzekering maken we graag wat makkelijker voor je. Daarom hebben we een kant-en-klare opzegbrief voor je gemaakt. Dit schadeformulier hoef je alleen nog maar uit te printen, in te vullen en op te sturen naar jouw verzekeraar.


Allrisk autoverzekering

Als je allrisk bent verzekerd, stuur je het schadeformulier naar je eigen autoverzekeraar. Vervolgens stuurt de verzekeraar een expert langs om schade aan je auto op te nemen. Aansluitend kun je de schade vergoed krijgen. Is een andere partij schuldig aan het ongeval? Dan stelt je verzekeraar de tegenpartij aansprakelijk.

Schade claimen of niet claimen?

Denk altijd goed na over het claimen van een schade. In sommige gevallen kan het namelijk niet voordelig zijn om je schade te claimen. Je bent dan op de lange termijn duurder uit dan als je de schade zelf had betaald. Bij veel verzekeraars mag je binnen een jaar de schade terugbetalen, zodat je niet terug valt in schadevrije jaren.


Hoe stel je iemand aansprakelijk voor schade?

Een aanrijding is natuurlijk niet fijn. En daarna krijg je ook nog te maken met de schade. Je autoverzekering vergoedt deze schade in veel gevallen. Je bent verantwoordelijk voor je eigen schade, tenzij je de tegenpartij aansprakelijk kunt stellen.

Aansprakelijkheidsstelling

Om de tegenpartij aansprakelijk te stellen print je de brief aansprakelijkheidsstelling, vult deze in en stuurt deze naar de tegenpartij.

WA of Beperkt Casco: zelf schade claimen

Ben je WA of Beperkt Casco verzekerd, dus niet all risk? Stuur dan een aansprakelijkheidsbrief naar de autoverzekeraar van de tegenpartij. Maak in de brief duidelijk waarom de tegenpartij aansprakelijk is voor de schade. Stuur als je deze hebt ook bewijzen als foto’s, een schaderapport en een getuigenverklaring mee.

De autoverzekeraar van de tegenpartij stuurt bij een grotere schade meestal een expert langs voor een schaderapport. Dit kan een bewijs zijn dat de tegenpartij de aanrijding heeft veroorzaakt. Als de tegenpartij schuldig is bevonden, vergoedt de autoverzekeraar de schade. Heb je een kleine schade? Dan krijg je meestal de opdracht om de auto naar een garage te brengen voor een rekening.

Bewijzen

Als je een andere partij voor de veroorzaakte schade aansprakelijk wilt stellen, is het belangrijk om bewijzen te vinden. Is een ander tegen je auto aangereden? Dan kun je ter plekke of later met die bestuurder het schadeformulier invullen. Dat is het bewijs dat de schade is ontstaan door het ongeval en dat de tegenpartij aansprakelijk is.

Is op het schadeformulier nog niet duidelijk wie de schuldige is van de aanrijding? Dan kun je de volgende bewijzen verzamelen om te laten zien dat de andere partij schuldig is:

Beeldmateriaal

Foto’s kunnen aantonen dat de andere partij een fout heeft gemaakt. Maak bijvoorbeeld foto’s van de beschadigde auto en eventuele remsporen of glasscherven.

Getuigenverklaring

Getuigen kunnen verklaren dat een andere partij een fout heeft gemaakt. Getuigen van het ongeval kunnen zowel omstanders als passagiers zijn.

Schaderapport

Een schade-expert kan de oorzaak van de schade vaststellen.

Wat als je niemand aansprakelijk kunt stellen?

Is de dader van het ongeval niet verzekerd of na de aanrijding doorgereden? Dan kun je schade claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Je hebt daarvoor wel een getuigenverklaring, schaderapport of factuur nodig. Het fonds moet wel kunnen zien dat de schade is veroorzaakt door een ander voertuig.

Rechtsbijstand: juridische hulp vergoed

Is je auto verzekerd voor rechtsbijstand? Dan kun je juridische hulp van je rechtsbijstandsverzekeraar krijgen om schade te claimen. Met een rechtsbijstandsverzekering voor motorvoertuigen krijg je ook een contra-expert vergoed die een tweede schaderapport maakt. Dit is vooral handig als je het niet eens bent met het schaderapport van de eerste schade-expert. Als de verzekeraar van de tegenpartij de aansprakelijkheid van zijn of haar cliënt afwijst, kun je hulp vergoed krijgen voor een rechtszaak.

Inzittendenverzekering

Heb je je autoverzekering aangevuld met een inzittendenverzekering? Een schadeverzekering voor inzittenden vergoedt zowel letsel- als bagageschade na een ongeval. Een ongevallen-inzittendenverzekering betaalt een vast bedrag bij blijvende invaliditeit of overlijden.


Schadeformulier voor alle schades behalve motorrijtuigen

Heb je schade op je inboedelverzekering, opstalverzekering, aansprakelijkheidsverzekering etc. Download dan dit schadeformulier, print deze, vul deze in en stuur deze naar je verzekeraar.


De inboedelwaardemeter

Als je een inboedelverzekering afsluit, moet je invullen hoeveel jouw inboedel waard is. Vroeger ging je dan met pen en papier door je huis om alles op te schrijven. Nu hoeft dat niet meer. Want met een inboedelwaardemeter is het een stuk gemakkelijker om de waarde van jouw inboedel te bepalen. Vul je de inboedelwaardemeter in dan krijg je meestal ook garantie tegen onderverzekering van de verzekeraar.

Voor het invullen van de inboedelwaardemeter moet je verschillende vragen beantwoorden, bijvoorbeeld over je leeftijd, inkomen en gezinsamenstelling.

Hoe werkt een inboedelwaardemeter?

De inboedelwaardemeter is gebaseerd op een onderzoek wat ieder jaar wordt gedaan naar de inboedels van vele huishoudens in Nederland. Hieruit blijkt dat de waarde van inboedels makkelijk bepaald kan worden aan de hand van slechts een paar gegevens. Dit onderzoek wordt ieder jaar herhaald en als het nodig is wordt de waardemeter daar op aangepast. De gegevens die goed kunnen schatten wat de inboedelwaarde is zijn:

  • Leeftijd
  • Inkomen
  • Gezinssamenstelling
  • Grootte van de woning

In sommige gevallen werkt een waardemeter niet. Dat gebeurt vooral bij erg grote huizen of hoge inkomens. In die gevallen moet je alsnog zelf inschatten wat de waarde is van je inboedel.

Wat heb je aan een inboedelwaardemeter?

De inboedelwaardemeter heeft een paar voordelen voor jouw inboedelverzekering. Het is natuurlijk makkelijker om een paar persoonlijke vragen te beantwoorden dan dat je met een lijstje door je hele huis heen moet om op te schrijven wat je aan inboedel hebt. Naast een stukje gemak krijg je met het invullen van een inboedelwaardemeter ook een garantie tegen onderverzekering. Dat betekent dat je niet voor een te laag bedrag verzekerd bent. Mocht dat toch zo zijn, dan is dat het risico van de verzekeraar. Je moet de waardemeter wel iedere vijf jaar opnieuw invullen. Je woonverzekeraar helpt je hier aan herinneren.


Hoe werkt de herbouwwaardemeter?

Wil je een opstalverzekering / woonhuisverzekering afsluiten? Dan moet je meestal de herbouwwaarde van je woning invullen. Om deze te berekenen, hebben verzekeraars een handig hulpmiddel gemaakt: de herbouwwaardemeter. Een eenvoudig hulpmiddel waarmee je de herbouwwaarde snel uitrekent door een aantal vragen te beantwoorden.

Een herbouwwaardemeter geeft aan de hand van het soort woning, de inhoud (kubieke meters) en de afwerking een globale herbouwwaarde. Als je een herbouwwaardemeter gebruikt bij het aanvragen van een opstalverzekering, krijg je van je verzekeraar garantie tegen onderverzekering. Dit houdt in dat je niet te laag verzekerd kunt zijn, ook als de herbouwwaardemeter een te laag bedrag aangaf. Als bij schade blijkt dat de herbouwwaarde te laag is ingeschat, krijg je toch de volledige schade uitbetaald.

Om de garantie te behouden moet je de herbouwwaardemeter wel iedere vijf jaar opnieuw invullen. Zo blijven de gegevens actueel.


CONTACT